REST

IEquality Comparer
mart 27, 2017
AVS traži kandidate
jun 6, 2017
rest1
Razvoj internet infrastrukture doveo je do značajnog povećanja u protoku količine podataka, odnosno do ubrzanja interneta. Ovo je u mnogome uticala i na pravac u kome se kreće razvoj web aplikacija. Za razliku od interneta od pre dvadeset godina koji je bio sačinjen od statičkog teksta i tek po neke sličice (na koju je trebalo čekati i po nekoliko minuta da se učita), današnji internet sadržaj je mnogo bogatiji. Reklo bi se na prvi pogled da kada razvijamo neku web aplikaciju ne moramo toliko više da brinemo o količini prenetih podataka.

Medjutim čovekova želja za napretkom i poboljšanjem dovodi do razvoja novih koncepata koji vremenom postaju standardi u razvoju aplikacija.

Umesto da učitavamo celu stranicu sa servera, sada koristimo AJAX (https://en.wikipedia.org/wiki/Ajax_(programming)) kako bi dohvatili samo deo stranice i u pozadini ga osvežili. Kao rezultat našeg AJAX poziva moguće je vratiti i JSON (https://en.wikipedia.org/wiki/JSON) objekat kako bi se smanjila količina prenetih podataka. Web servisi su još jedan korak ka granulaciji internet sadržaja i omogućavaju nam distribuirani pristup resursima i funkcionalnostima. Jedna od formi web servisa je i REST (Representational state transfer)

ajax

( https://en.wikipedia.org/wiki/Representational_state_transfer) koji upotrebom predefinisanog seta stateless operacija manipuliše tekstualnom reprezentacijom podataka (JSON, XML, HTML). Preporuke kako bi REST servis trebalo da izgleda možete pogledati na ovde (https://www.slideshare.net/stormpath/rest-jsonapis).

Đorđe Miljković

Senior Developer